Блог  |  Актуални теми  ||||
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОТДЕЛИТЕ НА ГАЛЕРИЯТА
В САЙТА НА ЛОРА ЙОРДАКИЕВА - MAHATMADEVI

Портрети

   Отдел Портрети в галерията съдържа актуални портретни фотографии на Лора Йордакиева от настоящият период. Представени са различни визии на Лора, при които тя се вижда от естествено непринудено поведение до сериозна и тежка натура. На моменти портретите предават детски мило лице, на моменти изящно момиче, на моменти Лора сякаш е в образа на Мадоната, а малко след това, тя е съблазнителна по естествен начин пищна млада жена с много жарък сексапил. В тези фотографии се четат различни емоции. Образа на Лора е елитарен, а начинът по който умее да сменя прически, грим, изражения и стилове, отразяват явен артистизъм. Лика на Лора е присъствен, но ненатраплив, и срещата с тези снимки, донася радост на почитателите.

   Фотографиите не са избирани специално - (на някои от снимките, Лора дори няма грим), и това са само малка част от портретите на Махатмадеви. Тук има моделски снимки, но и непринудени образи на Лора, които целят само да онагледят лицето на г-жа Йордакиева!

Арт и Еротика

   Престиж, стил, пищност, класа, съвършенство, възвишеност, страст, нежност, лиричност, омай, сексапил, елит, изящество и майсторски артистизъм е попил в тази поредица от фотоси на Лора Йордакиева. Тук има снимки от различни актуални фотосесии на Лора, където образите на Лора се редят като пищен калейдоскоп. Снимките представляват фотографии с художествена стойност целящи не да предават вулгарност, а точно обратното – Арт изящество*, което е постигнато с майсторската поза на Лора Йордакиева като фотомодел и умелото заснемане на фотографи, които са класни и доказани като имена. Както е известно в публичното пространство, Лора работи само със завършени професионалисти и в този отдел на галерията, се разбира защо! Галерията представя Лора като успял елитен модел на авангардно изкуство и изящен творец, реализирал достойно фино – художествено – еротичните си замисли, който творец е сериозен в представянето на много модерният Арт, за който мнозина само мечтаят! Лора тук е показала, че когато внесеш стил, изящество и лиричност, когато нямаш вулгарни (а само чисти) идеи, то обектива ще отчете именно това и ще запечати красотата за поколенията и за ценителите на художественото, на класното! Едно от най – забележителните неща в тази галерия е това, че тук на моменти Лора е заснета без никакъв грим, но пак е постигнала ефекта, който очевидно е търсела! Част от тези снимки са били публикувани в най – престижните мъжки списания, в най – ценените фотографски еротични сайтове, в книги, върху плакати, брошури, календари и картички.

 

   ---

    *(Бел. ред. – По повод на това, че Арт фотографиите на Лора Йордакиева са предизвиквали /и предизвикват/ особен интерес сред обществото, вмъкваме уточнението, че в сайта тук, в статии за Лора и статии от Лора има публикувани специални материали чрез които се прави пояснение за дейността на Лора като модел и в тези статии отразяваме позицията на Лора Йордакиева /и на нас – хората от обкръжението на Лора/ във връзка с Еротичните фотографии с художествена стойност и с Арт фотографията като цяло. Заглавията на някои от статиите са: “В света на Lollypop – welcome to part material!”, “За Духовната страна и материалната страна” – тези материали се намират в статии за Лора; а в статии от Лора, публикациите по темата са: “Материалната култура” – интервю с Лора за сп. “Свят на хармония”, “Лора показа прелести пред “Плейбой” – интервю с Лора за в-к “Конкурент”. В целият сайт има още материали с подобно съдържание и в момента, споменаваме заглавията само на част от статиите. За хората, на които им е любопитно ‘защо Лора е развила и такава интересна авангардна дейност’ и ‘какви са творческите й идеи, които стоят зад тези вълнуващи нейни дела - /да се снима като класен Арт художествен модел/’, може би въпросните статии, за които се спомена тук, ще бъдат в полза.).

Йога и Бойни изкуства

   Отдела Йога и Бойни изкуства на галерията представя малка част от демонстрациите на Лора Йордакиева по Йога и различни стилове Бойни изкуства (като Карате, Айкидо, Кендо, Таекуондо, Кунг фу). Някои от снимките са извадени директно от видеа и филми, където Лора изпълнява техники от Бойни стилове и Йога. Има и няколко направени плаката с Лора Йордакиева, които са малка част от ползвани плакати и уолдпепъри с Махатмадеви за различни поводи. Тук има и снимки, които са правени непринудено, без никаква предварителна подготовка. Много от фотосите са заснети без професионални апарати и са само документални фотоси – (за да ги добавим към галерията, ние сме ги скенирали, тъй като някои от ползваните апарати, не са били дигитални). Колекцията тук е грабнала всякакви снимки на Лора Йордакиева, за да представи наистина реално майсторството на Махатмадеви в областта на Йога и разностранни стилове от Бойните изкуства. Лора Йордакиева има много заснемани такива фотографии през годините на своята практика, но повечето фотографии са пръснати по фенове и ученици на Деви. Лора не е целяла да събира тези свой снимки при себе си и за това, галерията се ограничава до тези заснети демонстрации в областта на Бойните изкуства и Йога. Амбицията на Лора я кара да не спира да действа точно в тези области, но Лора не се снима специално, за да си запазва фотографии и видеа за себе си, а обикновено материалите с нея, биват ползвани с учебна цел – (преподаване и демонстриране на Йога и Бойни изкуства), и остават в съответните телевизии, отиват в архивите на различните TV предавания, публикуват се в сайтове, ръководства, учебници и сборници или се разграбват от ученици, съратници и фенове на Махатмадеви. Тук са приложени снимки на Лора, които по случайност са били запазени при самата Лора Йордакиева.

Общи снимки

   Общи снимки - това е най – непринуденият отдел на галерията, събрал в себе си фотоси с Лора, които отразяват различни периоди от живота й – от ранна детска възраст, от ученическите и студентските й години, снимки с различни приятели и роднини, снимки от сватбата на Лора с уважаемият Цветан Йордакиев, семейни снимки, фотографии с племенниците на Лора, снимки от различни квартири или от жилищата на Лора, малка част моделски снимки, снимки от ежедневието на Лора, от семейни почивки, разходки с приятели и обожатели, и снимки на съпруга на Лора, за когото Деви е оставила специално място в тази галерия! Точно в тази голяма и разнообразна група от снимки, Лора има изключително много фотоси, на които е без никакъв грим. Някои от снимките са забавни, други са предаващи по – задълбочени емоции. Повечето фотографии са от личният архив на Лора и са документални, наистина разкриващи Лора без никакви допълнения (като грим, специално облекло и прическа). Доста от снимките не са заснемани с професионални апарати и за да влязат в галерията тук, са били скенирани. В тази галерия има много естественост, неподправеност и спомени от времена, които никога няма да се завърнат!

Професионална реализация

   Относно отдела на галерията с това име, които е свързан с професионалният път на Лора Йордакиева, ние бихме искали да кажем следното: освен, че Лора Йордакиева е професионално реализирана като Писател на литературно – философки, социално – психологически и образователно - терапевтични творби; освен, че е дипломиран Магистър по Философия, който се осъществява като такъв; освен, че е дипломиран Десенатор – дизайнер в текстилната промишленост, който е сътворил продукти в областта; освен, че е професионално заета в областта на Приложното изящно изкуство; освен преподаването на Йога, Философия и на различни стилове Бойни изкуства, заснемането на филми и демонстрации; участието в семинари, форуми, конференции; освен успешната кариера като авангарден Арт модел; подпомагането за подготовката и обучението на други модели в областта на макиажа, коафьорството и позирането; освен писането и публикуването на статии, сценарии и други подобни; освен още много от разностранните си професионални ангажираности, Лора (като квалифициран Социален терапевт) работи по различни Проекти към ЕС, (а и на свободни доброволни начала) като дейностите й, са свързани предимно с прилагането на терапиите от нейната компетенция: Минералотерапия, Аромотерапия, Цветотерапия, Фън Шуй терапия, Металотерапия, Хранолечение, Билкотерапия, Йога терапия, Аюрведа, Тантра, Дзен терапия, Природолечение, Невротерапия; също и Музикотерапия, Танцотерапия, Художествена Арт терапия, Екотерапия, Ерготерапия и подобни; дейностите на Лора тук, са в областта на Лечебната педагогика, Социалната терапия, Алтернативната медицина и рехабилитацията, Психотерапията, Психологията, Философията, Културологията, Социалните дейности и др. Един от последните по - важни Проекти, по който Лора Йордакиева е работила – (2011 – 2012 г.), е с иновативна дейност и цели да бъдат приложени Социалната терапия и Лечебната педагогика за първи път на територията на България от първият създаден “Социално терапевтичен център”.*

   Ние тук не можем да публикуваме снимки от всичките професионални мероприятия и реализации на Лора Йордакиева, и решихме да се ограничим до качването основно на снимки около една от видовете дейности на Лора – избрахме да сложим фотоси предимно от работата на Лора в “Социално терапевтичният център” – (избраните снимки са предимно от Проекта “Социално терапевтичен център”, но има и снимки извън Проекта). За нас беше най – удобно да ползваме тези снимки, тъй като по Проекта е събиран архив, от който взехме част от фотографиите, отразяващи частично работата на Лора Йордакиева. Към създаването на “Социално терапевтичният център” и реализацията на Проекта “Социално терапевтичен център”, Лора Йордакиева има сериозен принос и участие, като наистина по Проекта са снимани доста от дейностите и ние се възползваме да приложим фотоси от там. По подразбиране е обаче това, че и снимките, които се виждат тук в сайта в отдела на галерията Йога и Бойни изкуства, също се отнасят до работата на Лора (в случаят – като Учител по Йога и Бойни изкуства); написаните и реализирани книги на Лора, са също отговарящи на професионалната й реализация (в случаят като Писател – Философ, като Белетрист, като Издател); статиите направени от Лора пък, ни я показват като вещ Журналист и Психолог – съветник, като Публицист; това, което се вижда като продукти в отдела на галерията Приложно изкуство, също показва от части работата на Лора (в случаят – като Десенатор, Дизайнер, Изкуствовед, Арт терапевт и работеща в областта на Приложното изящно изкуство); а отделите на галерията Арт и Еротика и Портрети онагледяват работата на Лора като авангарден художествен модел, така че, всичкото това дава информация за професионалната реализация на Лора Йордакиева и отдела в галерията в сайта, който е именуван Професионална реализация показва само част от делата на Лора. Ние обаче искахме да отличим едните снимки от другите и за това сме дали такова име на този отдел на галерията със снимките на Лора. Опитахме се да изберем за отдела на галерията с името Професионална реализация снимки на Лора, които се отнасят предимно за дейността на Лора в областта на Социалната терапия, Лечебната педагогика и Алтернативната медицина и рехабилитация – (тук Лора се онагледява предимно като Социален терапевт и Невротерапевт), но всъщност, ние не слагаме ограничение на нищо и в последствие ако Лора Йордакиева е съгласна, бихме могли да показваме още снимки от различните дейности на Лора и извън “Социално терапевтичният център”, където работи Лора Йордакиева. Разбира се, дори това, което сме избрали да се покаже (до момента), е повече от достатъчно, но не поставяме рамка и ако е възможно, тук бихме слагали и още снимки, та даже и да се отнасят до различен тип професионална реализация на Лора Йордакиева.

   Ние съставихме тази галерия, за се добие представа за работата на Лора във външният свят (как действа Лора Йордакиева сред хората). Ние бихме искали да се забележи, колко сериозно и делово е присъствието на Лора и как тя успява да се впише в материалният свят, и да е адекватна в него, въпреки силната си Духовна и творческа насоченост – (а може би именно заради тях, Лора е така реализирана и на физически план!). Бихме искали да покажем, колко много тежи Лора на мястото си в житейският свят и как успява да действа професионално във всички сфери, в които участва. Лора реално е тук и без да заявява натрапчиво същинската си (Духовна) природа, тя някак успява да се впише в най – тежките физически сфери на живота, но и да бъде вън от тях (незасегната от тях).

 

   ---

   *(Бел. ред. - Тъй като към Проекта “Социално терапевтичен център”, /в който Лора Йордакиева е участвала/ има проявен изключителен интерес от доста хора и от много страни ни питаха за точните дейности на Лора по Проекта, ние сметнахме за нужно да разкажем /в писмен вид/ за това и поне в кратка форма, да представим самият Проект и да кажем за работата на Лора в него. Този написан материал е публикуван тук в статии за Лора и чрез него, се надяваме да удовлетворим молбите на много хора, които /хора/ отчитат силен интерес към Лора Йордакиева и нейната работа. Заглавието на статията е “Общо представяне на Проекта “Социално терапевтичен център”; също от полза е да се погледнат и материалите за СНЦ “Опора.БГ”, които се намират в статии за Лора.

    Ще уточним само и това, че Проекта “Социално терапевтичен център” е направен с устойчивост и че по време на самият Проект е изграден Център със същото име -  “Социално терапевтичен център”, където и в момента се прилагат Социалната терапия, Лечебната педагогика и Алтернативната рехабилитация. Проекта е изпълнен от СНЦ “Опора.БГ” и Центъра “Социално терапевтичен център” е изграден от СНЦ “Опора.БГ”. През 2013 г. СНЦ “Опора.БГ” е пререгистрирано на СНЦ “Жарава” и към СНЦ “Жарава” самият “Социално терапевтичен център” продължава да съществува и да развива дейност. Председател на бившето СНЦ “Опора.БГ” – настоящото СНЦ “Жарава” е Зоя Пехльова. Авторската идея за Проекта “Социално терапевтичен център” е именно на Зоя Пехльова и нейн е огромният принос в България в областта на Социалната терапия и Лечебната педагогика – да се реализират тук в страната. Подпомогнали за това са и партньорите на Проекта – най – вече партньорите от ЮЗУ “Неофит Рилски”. От материала на този сайт със заглавие “Общо представяне на Проекта “Социално терапевтичен център”, който се намира в статии за Лора, може да се прочете за дейността по Проекта “Социално терапевтичен център”, от което се подразбира и дейността на вече действащият Център “Социално терапевтичен център”. От тази публикувана статия се разбира и доста за работата на Лора Йордакиева в “Социално терапевтичният център”.).

Приложно изкуство

   Това е отдел на галерията със снимки на реализирани от Лора Йордакиева продукти в областта на Приложното изящно художествено изкуство. За да сме максимално обективни обаче (както и при предходните галерии), ние не публикуваме само готовите и най – добре подбраните продукти и образи на Лора. Тук далеч няма да се види само добре изпипана картичка, картина или пано, изработени от Лора! Галерията е забавна с това, че в нея нарочно сме сложили чернови, драсканици, щриховани скици от Лора, (които е правила дори още като дете), а не само готови нейни продукти. От готовите й продукти, тук се виждат малка част от измислените и изработваните от Лора: куклички – талисмани, нейни рисунки, картички, картини, пана, ръчно рисувани шалове, изработени накити, декорации, икебани, онибани, дрехи, украси, проектирани стаи, направени торбички за талисмани и кожени торбички за поставяне на минерали. От нещата, които са били проекция на Лора и са само нейни чернови и драсканици обаче, също има публикувани не малко снимки. Тук са сложени фотоси с някои от щрихите и скиците на проектите на Лора още като дете или като ученичка, която се обучава за Десенатор – дизайнер; има снимки на много абсолютно незавършени и само на бързо надраскани от Лора идеи, повечето от които, Лора по – късно е реализирала вече абсолютно професионално; на снимките се виждат проекции на модели на платове, пана, шалове, завеси, кухненски кърпи и дрехи, които Лора е разработвала още в Текстилният техникум на гр. Враца като ученик – Десенатор – (моделиер на платове). На много от снимките си личи, колко на бързо са щриховани и че това са първите идеи, които чакат преработка и вече повторно прерисуване с много по – качествени бои – т.е. чакат професионална обработка. В този архив сме заснели лично някои много стари рисунки на Лора, които времето е започнало да съсипва, да лющи боята от тях, но за нас, това е автентично – документално предаване на абсолютната действителност от света на Лора и именно това (както знаем) ще се намери за ценно от многото последователи на Лора Йордакиева. Тук сме публикували и няколко снимки на Лора в момент, в който изработва украси, картички, играчки, сувенири и пана за различни важни поводи. За съжаление, Лора почти никога не е заснемала направените от нея толкова много и различни продукти. Лора е правела продуктите си и след това, те са били веднага подарявани, продавани или изпращани към поръчителите. Лора никога не е направила албум с изработените от нея стотици продукти в областта на Приложното изящно художествено изкуство, а тези продукти са запазена марка и са много ценени по цял свят. Това, което се вижда в тази галерия, е оскъдицата от сниманите от нас направени продукти от Лора Йордакиева, които ние намерихме в дома на Лора или имахме подарени от нея. Това, което съдържа галерията тук е крайно малко и казано направо, е било оставено при Лора, защото тя го е намерила за по – незначително, за да го подарява или продава. За нас всичко това е ценно, тъй като Лора се е докоснала до него – сътворила го е (или поне го е надраскала на бързо), но не можем да предоставим за жалост много по – добрите творения на Лора, които тя е започнала да раздава още от малка и през целият си живот, и никога не е заснемала нищо от направеното от нея, а според нас, е трябвало … защото Махатмадеви всъщност е един сериозен и анализиращ творец, истински ценен, заради Философията, с която е изпълнил (и изпълва) всичко, което предава от себе си. Лора винаги дава дълбоко послание чрез творбите си и ние най – добре знаем това.

Видео

   Този отдел на галерията съдържа документални видеа с Лора Йордакиева. Качени са заснемани видеа по време на Проекта “Социално терапевтичен център” – това са клипове предимно записвани в някои от часовете, които е водела Лора Йордакиева пред потребителите на “Социално терапевтичният център”. Видеата не са правени специално, за да бъдат публикувани тук, а са част от документалните записи, които са заснемани за отчетите на Проекта. Тези кратки клипове не са заснемани с професионални апарати, тъй като такова нещо не се е налагало за отчетната дейност на Проекта. Ние прегледахме архива, който е правен и качихме тук видеата, които могат да се гледат сравнително добре. Бихме искали да онагледим работата на Лора и за това прилагаме тези клипове за интересуващите се от Лора Йордакиева. Съжаляваме, че не прикачваме материали от всичките часове на Лора – знаем, че това би бил един много вълнуващ видео материал за феновете на Лора, но селекцията ни се спря до тези филми. Отбелязваме също и следното: част от клиповете са направени от някои от самите потребители на “Социално терапевтичният център”, които са искали да имат записани часовете на Лора Йордакиева – когато са правени клиповете с апаратите на бенефициентите по Проекта, апаратите са оставяни застопорени на позиция срещу преподавателят – терапевт (срещу обучителят Лора) и записите отчитат предимно фигурата на Лора, тъй като записите са статични. При някои други клипове се виждат и част от потребителите – (предимно онези потребители, които седят около масата на водещата часовете – т.е. на Лора). При всички случай, клиповете дават някаква представа за работата на Лора, така че дори и само като документални записи, те са ценни. Оставихме и клип, в който Ръководителката на Проекта “Социално терапевтичен център” Зоя Пехльова, говори пред потребителите на Проекта за работата, която ще следва със самите тях – (с бенефициентите) – филмчето е от по – началният етап на Проекта, но го качихме и него, за да се добие повече представа за Проекта “Социално терапевтичен център” по който Лора е работила. За Проекта “Социално терапевтичен център” има направен голям документален филм (в два варианта) от © Васко Врачовски, който филм може да се види като се отворят линковете: 

   http://www.youtube.com/watch?v=kr5a7HtEaBM и http://www.youtube.com/watch?v=6UN6-lB5qK4

   В отдела на галерията, който се казва Видео, ще бъдат слагани различни видео материали, които са свързани с работата на Лора Йордакиева, с нейни дейности, с мероприятия, в които е участвала Лора (или ги е организирала) – когато такива са били заснемани и разполагаме с клипове, тези клипове могат да бъдат прилагани в отдела на галерията, който се казва Видео. (Предварително искаме да уточним, че не всички от мероприятията на Лора Йордакиева се записват или ако са заснети, то не винаги ние разполагаме с видеата, така че, ние не бихме могли да слагаме всичко свързано с дейността на Лора, но ако имаме възможност да качваме още видеа, ще го правим.) Разбира се, и това, което е сложено (до момента) не е малко, но все пак, ако има как, в този отдел на галерията, ще се добавят още клипове.

Аудио

   Отдела на галерията Аудио съдържа материали в аудио формат, които са свързани с Лора Йордакиева – интервюта с Лора, записвани материали от самата Лора Йордакиева и др. При самите качени аудио записи ще се обявява (записва, уточнява) какви са сложените (качените) материали. Тези материали ще се подбират освен да са документални, то също и да бъдат полезни за онези, които се интересуват от дейностите на Лора Йордакиева.

Анимации

   В този отдел на галерията, който се казва Анимации се съдържат качени забавни материали - анимации, които носят настроение и са сложени не толкова като документални материали (както са останалите неща в сайта), колкото за забава. Разработките (клипчетата) са правени само за веселие и нямат никакъв претенциозен характер. Сайта не акцентира върху тези кратки клипове - анимации и не беше задължително да качваме тези материали, но ние преценихме, че малко позитивни вибрации, не са излишни! Тук има два типа анимации – едните са със забавен характер; а другите са анимации, направени от свалени видеа на филми на който Лора прави демонстрации по Бойни изкуства и Йога. Това е просто малка поредица от добре синхронизирани фотоси, които не са правени, за да бъдат показвани някъде, а са създавани само като подарък към Лора (от съпругът й Цветан Йордакиев), но ние решихме (тъй като намерихме клиповете из архивите на Лора) да покажем част от анимациите с Лора, за да поддържаме хубавото настроение у феновете й!

 

Любима снимка
Избран афоризъм

"Ако искаш да нарисуваш клон, трябва да слушаш повея на вятъра." - (Японска мъдрост).

Книголюбие
Ако си отворил този прозорец, значи ти се чете нещо истинско и търсиш предложение наистина с вкус. Не си объркал съветника! Той (тя) се казва Лора Йордакиева и ще предложи за теб много добра литература. Просто виж!
 
Препоръчано за периода:

"География на гения" – Ерик Уайнър

Джубокс
Ако си бръкнал в музикалната кутия, значи си на вярното място! От тук, Лора Йордакиева препоръчва за теб музика, която е класна!
 
Препоръчано за периода:

"Sloe Gin" - Joe Bonamassa

Киномания
Ако си влязъл на това място, определено си уцелил, защото от тук, Лора Йордакиева дава предложения за филми, които да гледаш и да оставаш доволен, че не си загубил 2 часа от своят живот напразно!
 
Препоръчано за периода:

"Войната с дядо"