Книги  |  Сидхана. Йога всеки ден  ||||
Представяне на книгата “Сидхана. Йога всеки ден”
Книгата е имала две публикувани издания – първото от 1998 г. е кратка версия, а вторият тираж от 2006 г. представя пълната версия на книгата.

   Книгата “Сидхана. Йога всеки ден” е ръководство по Йога, класически учебник предаващ основните практики, упражнения и техники от интегралната Йога. В книгата са включени основни схеми и графики на комплекси от упражнения - (асани) от Йога. (Схемите са съставени от БЙЦ).  

   Самите асани, заснети на снимки и отразени извън техническите схеми, са заснети специално за книгата – (демонстрант на основните техники е авторката на книгата; гост - демонстранти на някои от другите техники са Цветан Йордакиев и Калин Митов; към книгата Цветан и Лора Йордакиеви са също и Арт модели). Посочен е терапевтичният ефект, дишането и концентрацията към всяка асана; даден е и опис на заемането на позите. Оставени са вариантите на позите както за начинаещи, така и за напреднали.

   В “Сидхана. Йога всеки ден” е предложен и публикуван хранителен режим; оставени са и основни правила за природосъобразен живот. Има пояснения относно гладуването, правилни и неправилни комбинации на храните; дадено е обяснение за видовете храни; обяснени са и видовете протеини (за лечение с храни).

   Книгата описва една от основните техники на релаксация в практиката на Йога; предава самите асани – физическите упражнения в Йога; посочва техники за дишане – (пранаяма); и основни очистителни техники – (крии). В публикацията се описва как трябва да изглежда сутрешната практическа Йогийска програма и има предложения за вечерна програма (като допълнителна практика).

   За Йога се разказват кратки исторически събития още в началото на книгата - (материалът е работен предимно по вече готова публикация от БЙЦ). Акцентира се и върху философската страна на Йога. А преди това, в самото начало на книгата, за читателят става ясно, защо е необходима практиката на Йога (от здравословна и Морална гледна точка), като се набляга и на темата за дисциплината в Йога.

   Публикуваната книга през 1998 г. е съкратен вариант на написаното от авторката. Оригиналната книга “Сидхана. Йога всеки ден” - (т.е. второто издание от 2006 г.) е написана с много повече обяснения и подробности, и включва богато разнообразие от снимки на асани. Книгата е работена така, че да съчетае и включи в себе си най – важните техники, съвети и исторически събития за Йога (като част от материалите са взети от ШЙЦ и от БЙЦ, а записаното в книгата е сверявано с най – големите световни първоизточници на Йога. В изданието има използвани снимки от някой от цитираните първоизточници на библиографията. Книгата “Сидхана. Йога всеки ден” /и всичките издания на авторката/ са помощни средства при провежданите от авторката доброволни обучения по Йога, Бойни изкуства, Източна Философия, Социална терапия, Лечебна педагогика и Алтернативна рехабилитация).